Kirjoitin kohta kymmenen vuotta sitten aamunavauksen oman kouluni oppilaille. Surullisesti se tuntuu nyt vielä ajankohtaisemmalle, kuin vuonna 2015:
”Asuimme aikanaan samassa rapussa tunnetun moottoripyöräkerholaisen kanssa. Kerho oli vähän huonoissa väleissä kilpailijansa kanssa. Yhtenä yönä parkkipaikalla räjähti pommi. Aamusella kävin katsastamassa kraaterin, reunasta reunaan toista metriä.

Kerhojen välinen sota sai naapurimme kaikesta päättäen hieman hajamieliseksi, sillä pankkiautomaatilta asioidessaan hemmo otti mukaansa pelkän pankkikortin ja unohti juuri nostamansa rahat. Samassa rapussa vastapäätä asunut maahanmuuttajaperheen isä osui onneksi paikalle ja juoksi rahat naapurilleen.

Ihmiset ovat monimutkaisia kapistuksia. Pelkästään sen ymmärtäminen, mitä naisen päässä mahtaakaan liikkua, on meille miehille ajoittain ylitsepääsemätön paikka. Miehethän ovat paljon yksinkertaisempia, sanan kaikissa merkityksissä.

Samaan aikaan kaikessa inhimillisessä kanssakäymisessä toimii muutamia yksinkertaisia lainalaisuuksia. Jos käyttäydyt töykeästi, saat myös itse töykeää kohtelua. Jos osoitat toiselle kunnioitusta, saa kohtuullisen usein sellaista myös takaisin. Jos taas herätät pelkoa, saat aikaan vihaa. Monia joutuu pelkäämään se, jota monet pelkäävät.

Olet ehkä joskus törmännyt tyyppiin, joka ärsyttää koko ajan ja kaikkia, kunnes lopulta saa joltain turpiinsa. Kovasti arvostamani kirjailija Hjalmar Söderberg arvelee, ettei tällasten tyyppien tarvitsisi olla niin ärsyttäviä, jos heillä olisi mahdollisuus saada osakseen huomiota muilla konstein.

Kokonaisuudessaan Söderbergin analyysi meistä ihmisistä on seuraavanlainen:
”Ihminen haluaa olla rakastettu
Rakkauden puuttuessa ihailtu
Ihailun puuttuessa pelätty
Pelon puuttuessa ylenkatsottu ja inhottu.
Sielu jäätyy tyhjiöissä ja haluaa olla kontaktissa
mihin hintaan hyvänsä.”

Syyriassa on käynnissä kaikkien sota kaikkia vastaan. Bashar al-Assadin shiia-muslimit taistelevat sunnikapinallisia vastaan. Syyrialaisten 13 prosentin kristitty vähemmistö taistelee shiia Bashar al-Assadin rinnalla, koska pelkää sunneja. Radikaalit sunnikapinalliset taistelevat Isiksen riveissä niin Bashar al-Assadin shiioja ja kristittyjä kuin maltillisia sunnikapinallisia ja pohjoisen Syyrian kurdejakin vastaan.

Neljän vuoden sotimisen jäljiltä on varmaa, että kaikilla syyrialaisilla – shiioilla, sunneilla, kurdeilla ja kristityillä – olisi nyt kaikki paljon paremmin, jos sotimisen sijaan oltaisiin päätetty sopia asioista. Viha saa aikaan vihaa, tappaminen tappamista. Nyt Syyria on liekeissä ja puolet syyrialaisista pakolaisina.

Vanha naapurimme Eliaskin oli tullut Suomeen pakolaisena. Ennen unohdusta pankkiautomaatilla moottoripyöräkerhonaapurimme ei ollut koskaan tervehtinyt vastapäätä asuvia mamu-naapureitaan. Elias kertoi hieman vinosti hymyillen, että saatuaan Eliakselta unohtamansa rahat tämä oli alkanut tervehtiä naapuriaan.

Rispekt ei maksa mitään, mutta sen puute voi tulla todella kalliiksi. Peace and respect!”